Het paleisje wordt een kasteeltje!

En voor de vijfde keer vandaag maar weer de stofzuiger erbij. In huize Brouwers is de afgelopen tijd niet veel stil gezeten. Het afgelopen halfjaar is me nogal het halfjaar geweest. Na een schooljaar dat té veel indrukken had achterlaten gingen Bas en ik een maand naar India & Nepal, wat je vast niet ontgaan is. Die indrukwekkende vakantie resulteerde in teveel prikkels, waardoor ik krap 1,5 maand na de zomervakantie alweer thuis zat met een burn-out. Ik hoef je niet uit te leggen dat dat voor ‘sterke Ine die de wereld aan kan’ resulteerde in een heuse mentale inzinking. 🙁

En toch heb ik besloten om te gaan verbouwen. Toen ik dit huis twee jaar geleden kocht van de woningbouwstichting voelde ik me de koningin te rijk, en nog. Het is een paleisje! Een ruime woonkamer met keuken, 2 halletjes en een lange tuin. Boven drie kamers, waarvan 2 groter dan 15m2, een lichte badkamer en een bergzolder met vlizo trap, rustige wijk en supercentraal. Hartstikke prima voor mij, want ik heb spullen (en een hoeveelheid schoenen) waarmee je een heel warenhuis zou kunnen vullen, maar in een huis past dat ook prima. Natuurlijk blijft er altijd iets te wensen over, maar financieel is een huis runnen al zwaar genoeg, dus dat bleef even uitgesteld. Tot eind september bleek dat er binnen mijn hypotheek ‘mogelijkheden’ waren om zonder notarisgang uit te breiden… en voor 1,65% rente hoef je eigenlijk ook niet te sukkelen he… Ondanks het feit dat ik mentaal niet op mijn best was, is dat wel iets waar ik energie uit kan krijgen: het denken over het upgraden van dit paleis! 😀 Dus hup: mensen aanschrijven voor de CV, de trap, het zagen van een trapgat, de kozijnen en een badkamer… mijn vader wordt al moe bij alleen al het idee aan al die verbouwingsperikelen (en terecht!!!), maar ik kan alleen maar denken aan hoe mooi het gaat worden! Voor ik het weet is het verbouwingsdepot al gefixt en kan ik aan de slag met de grootse plannen! Natuurlijk niet zelf, want ik kan zelfs met twee linkerhanden nog gemakkelijker mezelf slopen dan het huis, maar of het daar heel veel mooier van wordt?! Eigenlijk denk ik alleen aan de badkamer (lekker badderreeeeeeen!), maar de hypotheekadviseur heeft geadviseerd met de trap te beginnen vanwege de meerwaarde en als ik eerst de badkamer doe en dan de kozijnen, kan ik na het laatste weer opnieuw beginnen met de badkamer… (trekt linkerlip-naar-de-zijkant-uit-teleurstelling-emoticon) en al bijna verdwijnt mijn met tijdschrift en badeendjes in bad-idee bijna in het schuim…

De eerste klus is de vaste trap naar de zolder geworden. Oom Peter en ik lopen de stroom na om te zien welke elektra er door het trapgat loopt… alleen groep 8… uhuh! :S Woensdag 29 november staan er twee stevige onverstaanbare mannen uit Overijssel voor me die de stucloper al uitrollen voor ik in de gaten heb dat dit een bende gaat worden… Er moet namelijk een gat gezaagd worden in het betonijzer om de trap in te plaatsen en omdat een betonijzerzaag gekoeld moet worden met water, hebben we al kleden gehaald om de trap af te dekken en ook op zolder hebben we de CV laten verhangen om geen problemen te veroorzaken. Eerst lijkt het nog mee te vallen, maar dan is alleen het onderstempelen nog maar gedaan! Even later begint het echte werk en ik ben blij dat ik even mag gaan sporten om het te ontvluchten. Bij terugkomst hoor ik drie straten verderop de zaag door het ijzer heen gaan. ‘Sorry buurtjes…’ Maar dan kom ik terug en blijkt dat stop 1 t/m 6 eruit geknald zijn met de aardlek erbij… en even ben ik in paniek. Ojee, shit, als er maar niets kapot is…? Maar die liep toch niet door het trapgat heen??! 😐

Ik kijk vanaf de begane grond naar boven en zie langs alle kanten modder langs de muren en uit stopcontacten lopen, adem even diep in en uit en kruip onder een dekentje op de bank: hier kan ik nu toch even niets aan veranderen en ze zullen wel weten wat ze doen 😐 . Ruim 6 uur, veel herrie, veel rotzooi (de laminaatvloer op de begane onder de modder), een aantal lekkere broodjes van de bakker verder vertrekken de heren, ons achterlatend in een grote bende van cementsluier en modder… BEDANKT MANNEN! Tja, dat hoort bij verbouwen denken we dan maar… We lopen de zolder via de vlizotrap en zien….

Niet 1….

Niet 2…..

Niet 3…..

Maar 10!!!!! betonblokken van maar liefst 40 x 40 cm staan ons aan te staren vanaf twee kanten. Inclusief stukken leiding, stukken betonijzer, pvc-pijpjes en ijzeren constructiestroken… Die hebben ze dus even niét meegenomen, niet naar de afvaldump, niet naar beneden… We proberen zo’n blok te bewegen als we ons realiseren dat zo’n blok ongeveer 150 kg per stuk is. Daar dan toch maar een ander projectje van maken? (A). Even later staat oom Peter aan de deur om samen met ons te ontdekken dat er maar liefst 9!! leidingen doorgezaagd zijn en niet alleen groep 8, maar ook groep 5 (de wasmachine) doorgezaagd blijkt. Verbouwen heeft altijd meer voeten (en geld) in de aarde dan je denkt… :s Toch wel belangrijk en dus gaat oompje aan de slag met een noodvoorziening die we onder het genot van een pizza aanleggen. Niet zomaar gezegd en gedaan, maar het ziet er na een avondje wel degelijk zeer nice uit! De volgende dag komt meneer Trap die opmerkt dat de mannen van gisteren het ‘behoorlijk netjes gedaan hebben’. Haha dan wil ik niet weten hoe ‘niet-netjes’ er uit ziet 😐 . Na een dag met minder rotzooi dan de dag ervoor (overigens was díe bende nog niet opgeruimd) staat er een prachtige vurenhouten trap op de plaats waar eerste een grote open ruimte was! Wauw! Serieus mooi! En ineens is het een huis met 4 kamers geworden 🙂 . Ik loop een paar keer naar boven en beneden, gewoon omdat het kan!

’s Nachts is het even opletten dat je niet tegen de paal oploopt die het oude vlizo gat ondersteunt (vol gegooid met beton), maar al met al is het een hele verbetering. De cementsluier is bijna niet meer weg te denken uit huis, maar toch probeert Bas met dweilen de bende te beperken! En ook de zolder wordt weer een beetje geordend en het vlizogat verder dichtgesmeerd door Bas. De verticale strepen op de muur in het trapgat van alle cementmodder moeten we nog behandelen en wellicht opnieuw verven, en ook de trap mag nog geschuurd worden en geverfd, maar dat komt later wel. Oom Peter werkt achter de schermen door hard aan een supernette stroomvoorziening naar zolder, die zelfs geschikt is voor zonnepanelen die we nog totaal niet van plan zijn om te plaatsen, maar vóór 2050 vast wel! 😉 En nét als stap 1 (van 3) bijna afgerond is, bedenken we ons dat we de container voor stap 2 (kunststof kozijnen) wellicht kunnen gebruiken om de betonblokken van stap 1 weg te werken… idee?!

En dus sleep ik met gevaar voor eigen rug samen met Bas elke avond 2 betonblokken naar beneden. Na het bedenken van verschillende trucjes met spanbanden, harnassen voor op je rug en door het raam naar buiten slingeren besluiten we uiteindelijk om ze gewoon de nieuwe trap af te tillen. Of nouja tillen… Bas beneden, ik boven en nee, zelfs volgens ARBO-normen is er geen enkele manier om zulke blokken zonder gebogen rug te tillen als je met elke stap 20 cm naar beneden gaat. En dus sta ik met een blok tussen mijn benen iedere been voorzichtig een tree af te tillen. Onderwijl puffend als een zwangere vrouw uiteraard (nee, nee, geen nieuws haha). En net als je denkt: ‘pfiew we zijn er’, VERRASSING: hebben we sinds kort natuurlijk twee trappen… en dus mogen we die 2e ook nog even af.  Beneden kan ie gelukkig op een ‘hondje’ om in de voortuin te deponeren. Zo zijn na een week 8 blokken beneden aangekomen als blijkt dat de container die we voor de kozijnen geleverd zouden moeten krijgen (stap 2) helaas enkel een containerbijdrage is. Ze nemen van Comatherm mijn afvalzooikozijnen zelf mee en nee, tien betonblokjes van 1500 kg vallen niet onder ‘containerbijdrage‘… shit man! Intussen masseert Basje wel elke dag mijn rugje, want die vond het niet heel fijn om in een soort van yoga-vooroverpose de trap af te strompelen!

Al met al zijn we net bekomen van het eerste deel, maar niet veel later is het uiteindelijk donderdag 15 december als Comatherm de kozijnen op de eerste verdieping komt vervangen: stap 2 van het verbouwingsproces. Soms gaan dingen gewoon heel snel als ik actie onderneem. Twee maanden geleden begon dit idee pas net te borrelen 😉 Van enkelglas naar dubbelglas, van hout naar kunststof (niet meer verven yeah!!) en van schuiframen naar draaikiep. Ik moet zeggen dat het gedurende de dag van plaatsing een beetje doorwaait op de eerste verdieping 😉 maar diezelfde avond nog sta ik in de slaapkamer en ik hoor… NIKS! Helemaal NIKS! Geen snelweg, geen auto op straat, wauw! Gewoon serieus niks. Wat een verschil, dubbelglas 🙂 en niet eens kou als ik naast het raam sta; gewoon gezellig warm. Soooo much better! En vooral: nooooooit meer verven, onderhoudsvrijheid moet voor Inetjuhhh’s gemaakt zijn haha 🙂

In het voorjaar is het tijd voor de duurste, maar ook leukste klus waar ik naar uit kijk. De badkamer! In dat kleine ruimtetje van minder dan zes-vierkante-meter staat nu een douche en de wasmachine, maar na even goochelen blijkt dat er ook een wc, bad, douche, wastafel met bluetoothspeakersspiegel van 750 euro (zó vet!!!) en designradiator in zou moeten passen. En ik zou natuurlijk Ine niet heten als we al die dingen dan niet in de praktijk gingen brengen ;-). Omdat er geen afvoer naar beneden ligt, zal er wel wat gebroken moeten worden en daar ook gelijk een nieuwe wc gezet moeten worden, maar met een goede expert in de hand hoef ik me hopelijk geen zorgen te maken over water dat uit de muur komt 😉 Ik verheug me nu al op het moment dat ik het lekker warme badje met lekkere geurige badschuim in stap, boekje op een plankje over het bad, kussentje onder mijn hoofd en gewoon lekker relaxen… Oh, dat zou de wereld zooooveel mooier maken 😉 Behalve meerwaarde voor mijn woning heeft het vooral heel veel meerwaarde voor onszelf 😀 Het woongenot wordt een stuk hoger en langzaam begint mijn paleisje een heus kasteeltje te worden!

En tot die tijd hoeven we ons in ieder geval niet te vervelen, want er is nog genoeg schoon te maken en op te ruimen 😀 Kom gerust een keer kijken naar de bende 😀

Aanschouw hieronder wat leuke plaatjes van de bende 😮

Share

Een gedachte over “Het paleisje wordt een kasteeltje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *