Dat wordt (opnieuw) HAKKEN!

Er was eens een hele mooie prachtige nieuwe badkamer…..

 

 

…….en toen ineens even niet meer………

Terwijl afgelopen zaterdag de badkamer opgeleverd zou worden, bleek vrijdag bij onze eerste douche dat het water niet goed wegliep. In het kader van WORST NIGHTMARES, want los dat maar eens op zonder heel de badkamer opnieuw uit te breken na twee weken hard werken om het op te bouwen! Gelukkig zijn onze werkmannen druk bezig het probleem snel en vakkundig oplossen, maar uiteraard gaat geen enkele oplossing zonder breekwerk!

Alles ging eigenlijk supervoorspoedig; maandag waren de laatste tegels geplaatst, dinsdag werd er geschilderd, woensdag werden de meubels gemonteerd, donderdag kwam de kitter (ja! dat is dus echt een los beroep!) en na een dagje zonder licht zou zaterdag tot slot de elektriciën komen voor licht en ventilatie. Ruim twee weken na de start van de grote sloop zou het klaar zijn…. tot vrijdagochtend.

Ik zit net aan mijn eerste bakje koffie als Bas de douche zonder licht gaat testen; hij is een fervent doucher in de ochtend en zonder douche is hij eigenlijk niet zo goed te genieten, zegt ie zelf (en kan ik bevestigen 😉 ). Veel te snel na het opendraaien van de kraan hoor ik vanaf beneden de kraan alweer uit gaan. Vreemd, maar zal wel niets zijn. Maar dan roept ie ineens van boven die woorden die je dus niét wilt horen:

 

“Schat, ik denk dat we een probleem hebben!” 

Met een nét nieuwe badkamer is dat wel het laatste wat je wilt horen, maar op dat moment heb ik nog geen idee wat er aan de hand is. Ik loop naar boven en constateer vrij snel wat er aan de hand is: de badkamer staat blank. Het water in de douche loopt nauwelijks weg en de nieuwe draingoot kan de vernieuwde waterdruk uit de grotere leiding nauwelijks verwerken. Ik kan wel janken.

Bas appt de loodgieter en ik app de aannemer en gelukkig zijn ze het eens: dit hoort niet te kunnen en dit gaan ze oplossen. Natuurlijk hoop je twee seconden dat dat kan door gewoon even een hogedrukspuit er op aan te sluiten…….

 

Die zaterdag blijkt echter, nadat nét alles volledig afgemonteerd is en het er zo uit ziet:

….. dat met druk de leiding het water weliswaar verwerkt, maar als we de douche gewoon aanzitten binnen 10 seconden de goot de hoeveelheid water al niet meer kan verwerken. En dat ondanks het feit dat de goot 63 liter per minuut zou moeten kunnen verwerken… zucht….

 

De loodgieter zucht ook eens diep…..

 

Hij zegt de woorden waarvan ik eigenlijk al anderhalve dag wist dat ze zouden gaan komen: “dat wordt hakken

 

H

A

K

K

E

N

 

……..in onze mooie prachtige, fantastische, schone, stijlvolle badkamer die nog geen 24 uur geleden voltooid is. Ik schud mijn hoofd, laat het bezinken en zucht een keer diep. En het is zó mooi.

De afvoer van de douche is niet aangesloten op het nieuwe netwerk, maar op de oude wasmachineaansluiting en hoewel we deze twijfelachtige constructie al eerder aankaartten zou het ‘gewoon moeten kunnen‘. De hoeveelheid bochtjes en de versmalling van de leiding in de muur zijn echter waarschijnlijk niet voldoende om de hoeveelheid water te verwerken. Teveel weerstand. Een flinke tegenvaller voor ons, net als voor de loodgieter die met de beste bedoelingen deze constructie bedacht heeft. De leiding zal dus, net als de andere afvoeren, aangesloten moeten worden op het nieuwe rioleringssysteem. Om te voorkomen dat de volledige badkamer weer gesloopt moet worden (de snelste weg is richting de hoek (toilet en bad er uit)), zal er een verbinding naar de wastafel gemaakt worden, zodat alleen tegels er uit hoeven.

Gelukkig willen de mannen voortvarend te werk gaan en willen ze maandagavond al aan de slag. We stoppen maar even met het schoonmaakwerk dat we bijna voltooid hadden, want een zooitje zal het toch weer worden. Wel zetten we een kerstboom! Weliswaar iets kleiner, omdat die klusmannen er nog langs moeten komt er een efficiëntere kleinere. Intussen testen we ook het bad samen uit dat ondanks dat het iets kleiner is geworden dan gepland, nog ruim genoeg is voor twee personen! 😀 . Ik word er helemaal blij van. Klein donderwolkje is dat ik dus wel een beetje opkijk tegen het hakwerk, maar Mark heeft beloofd dat het goed komt en dat hij en de loodgieter maar een klein stukje uit gaan halen van de tegels en dat ze alles herstellen. Aangezien ze tot nu toe steeds doen wat ze beloofd hebben, geloof ik dat ook wel.

Maandagavond vlucht ik naar mijn moeder en Arie om niet te hoeven zien dat de vloer er uit gaat en volgt het eerste schrikplaatje:

Als ik drie uur later terug komt is er weliswaar een deel van de vloer uit, maar hoe het er uit ziet, valt mee! Slechts één tegel is naar verwachting gesloopt en we komen dus zelfs uit met de nog beschikbare tegels.

De douche wordt op 3 verschillende manieren getest en loopt weg! Met welke hoeveelheid water ze ook proberen! En dus wordt op hoop van zegen de gehakte gaten met nieuwe leidingen dicht gespecied.

Dat betekent voor ons vandaag even hupsen over de nog aanwezige tegels, waarna vanavond de tegels opnieuw geplaatst en gevoegd zullen worden. Donderdagavond wordt vervolgens de douchewand opnieuw gemonteerd en zaterdag zal de kitter opnieuw komen! En dan zal, net voor kerst, alsnog hopelijk onze badkamer af zijn! 😀 😀 😀

We hadden oorspronkelijk drie weken gepland en het worden door deze tegenslag uiteindelijk precies drie weken. De zooi had veel groter kunnen zijn, maar gelukkig hebben we goede mannen die hard werken om het probleem op te lossen! En daarom ben ik heel blij dat we ze in de arm hebben genomen. Uiteindelijk wordt het een prachtig geheel, we moeten alleen nog even wachten (en in bad douchen 🙂 ).

 

Geduld…. is een schone zaak!

Share

Een gedachte over “Dat wordt (opnieuw) HAKKEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *