Vanuit de auto naar Møns Klint schrijf ik vandaag de blog over gisteren. Gisteren zijn we namelijk naar Malmö in Zweden gegaan. Na een grote uitzoektocht op zoek naar een betaalbare parkeergarage in Kopenhagen (om met de trein naar Zweden te reizen), komen we uiteindelijk op de luchthaven ervan uit. Daar kun je namelijk voor 1/3 van wat we gisteren in Kopenhagen hebben betaald een hele dag parkeren en vervolgens met de trein via de Øresundbrug naar Zweden toe reizen. Beste oplossing ever! En dan tel ik nog niet eens het feit mee dat Bas dan ook nog vliegtuigjes kan spotten: WIN-WIN.

Aangekomen op P15, de budget-parking van het vliegveld (boeiend, er is een shuttle-bus) trekken we een kaartje en laden we alle mee te nemen zooi in. Toch een voordeel van de kinderwagen: je kunt nog meer zooi meenemen dan alleen in een rugzak past. Nadeel: je neemt nog meer zooi mee dan alleen in een rugzak past; overigens vooral veel zooi voor Sam: doek hier, doek daar, slab, luiers, billendoekjes, fruithapje, groentehapje, Deense boterhamstukjes met boter, drinkbeker, thermosfles, zonnebrand, petje, zonnenbril die hij instant afzet als je hem maar probeert op zijn gezicht te zetten, reservekleertjes, speeltjes, speen 1, 2 en reserve, dekentje. Doek kan in babygeval ook meerdere dingen betekenen: van warmhouddoek tot billendoek, tot poetsdoek tot droogdoek tot vochtige wegwerpwashanddoekjes.

Enfin, ik dwaal af…

We shuttelen lekker naar de terminal en scoren met behulp van een aardige mevrouw een familieticket (blijkt de helft goedkoper dan een ticket voor 2 volwassenen en een gratis kind). We schuiven netjes het ‘kinderwagencompartiment’ in en negeren een chagrijnige mevrouw die klaarblijkelijk niet van schattige baby-geluidjes houdt.

Aangekomen in Zweden merken we nog niet veel verschil met Denemarken. Ze betalen ook met kronen, maar andere kronen dan in Denemarken (euro’s gedeeld door 10 i.p.v. gedeeld door 8). We lopen een rondje richting het Kungspark, waarna we onze gemaakte wraps verorberen bij het Malmöhus Slot. De laatste valt qua hoogtepunt een beetje tegen, omdat eigenlijk alleen de gevel van het slot nog staat en de rest vervangen is door moderne appartementen.

Sam heeft er vandaag wat minder zin in (wat wil je met dit vakantieschema ;-); aan de andere kant went hij er zo ook goed aan) en dus doen we een beetje rustig aan. We lopen richting de kust om de brug op de foto te zetten en lekker even wat te lunchen bij het Espresso House. We worden daar bijna weggekeken door een mevrouw die overduidelijk ook niet van kinderen houdt, maar eten ons, overigens heerlijke, volkoren bagel met kip lekker op ons gemak op. Na nog wat mooie water-uitzichtfoto’s met dit schitterende weer met blauwe lucht gaan we naar het grootste hoogtepunt. Die ken ik nog van 9 jaar geleden: De Turning Torso, een appartementencomplex dat om zijn eigen as draait. Je moet er van houden, maar indrukwekkend is het zeker wel.

En daarmee hebben we eigenlijk de meeste hoogtepuntjes in Malmö wel een beetje gehad. Het is vooral een leuke gezellige stad waar je fijn wat kunt eten, drinken en chillen.

We besluiten langzaam af te taaien, bezoeken nog wel even het centrum met (totaal onopvallend in het midden van het centrale plein) een molensteen waaraan Malmö zijn naam zou moeten danken; een nogal cru verhaal over een boerenmeisje dat ooit in de molen gevallen zou zijn waar Mal-mo: Gemalen meisje zou moeten betekenen. Heftig.

Kwam ik achter door een geocache, want de steen zelf zou me nooit opgevallen zijn.

Terug het station in, een uberfout souveniertje scoren en weer mee met de trein terug naar Kopenhagen. Daar is het nog even zoeken naar hoe we het parkeren moeten betalen (toch lullig als we binnen de slagboom in de auto moeten overnachten omdat we niet kunnen betalen…), maar gelukkig kan dat gewoon met credit card bij de uitgang.

Tijd voor ons diner!

Parkeren in Kopenhagen: een ezel stoot zich…..

We rijden terug naar Kopenhagen, waar ik intussen een Q-park gevonden zou moeten hebben. Die blijkt echter voor een véél te duur hotel te liggen waar 0 plekjes en 30 te dure auto’s staan. Verder zoeken dan maar. Ik vind verderop een Q-park: ook nog redelijk dichtbij de leuke-restaurantjes-straat. Bas rijdt de te krappe straat in en daar: bij de ingang van de parkeergarage zien we staan dat deze garage serieus NOG duurder is dan gisteren (49 DKK (ruim 6 euro per uur) ipv 41 DKK per uur). Bas voelt zich gelijk minder schuldig over de TE dure parkeergarage van gisteren, want blijkbaar kan het dus nog wel een stukkie duurder en is dat ook niet heel ongewoon. We hadden tegen elkaar gezegd nooit meer zoveel te gaan betalen en dus twijfelen we een halve seconde voor Bas achteruit de parkeergarage uit gaat proberen te rijden, waarna Bas een halve seconde later na een blik van verstandhouding achteruit gaat rijden. Dat lukt met wat gevloek prima en gelukkig staat er niemand achter ons.

Verder het centrum in dan maar op zoek naar een andere parkeerplaats (Wat heb je nou geleerd van gisteren?!). We rijden wat op Google Maps gemarkeerde parkeerplaatsen voorbij, maar niets écht succesvols. Langzaam beginnen we de moed een beetje te verliezen en we krijgen ook honger. Geweldige combinatie. We besluiten de eerste parkeerplaats te pakken die we nu kunnen vinden. En dat doen we. Het wordt Q-park Illum en ja hoor: we hadden het kunnen weten: maar liefst 48 Deense kronen per uur. Maar hier zie je toch een kleine overwinning, want de garage waar we uit gereden waren was 49 kronen per uur. Die hebben we waarschijnlijk opgereden aan brandstof, but still….. Het is een supernette parkeergarage met nota bene planten om het aan te kleden en behang van pallets en we komen in een soort bijenkorf-achtige winkel uit bij het uitstappen. Te veel luxe voor onze centjes. Snel weg hier.

Op naar een lekkere avondmaaltijd in de Kompagnistræde. Een lekker plekje vinden we uiteindelijk bij restaurant Zalt, waar ze zelfs zo vriendelijk zijn om Sams hapje lekker op te warmen; dan sta je bij mij natuurlijk al 1-0 voor. Sam is inmiddels weer wat in zijn doen (hij vindt Kopenhagen gewoon een leukere stad dan Malmö denken wij 🤔😉🤨), of wellicht heeft het toch meer te maken met het feit dat die aardige mevrouw van het restaurant dus net zijn spaghetti-groentehapje heeft opgewarmd en hij daar lekker van kan smullen. Hmmm wat zou het zijnnnn?! Leer mij Sam kennen haha. Na zijn hapje genieten wij lekker van onze jammiieeee avondmaaltijd. We vinden Kopenhagen een lekkere stad om te zijn en genieten volop.

Na het eten kunnen we gelukkig de parkeergarage nog in (het winkelcentrum is immers inmiddels gesloten) en achter ons sluit het rolluik. Geluk gehad? Of gaat ie sowieso in de avond na elke gast open? We zullen het nooit weten.

25 stoplichten verder zijn we Kopenhagen weer uit. Wat een lekkere dag weer, wat een heerlijke vakantie. Genieten!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *