Inmiddels zijn we alweer 3,5 dag thuis, alweer 5 wassen gedraaid en in de kast, het gras gemaaid, een Formule-1-wedstrijd (en wat voor een), een bbq met de familie, Sam heeft al bijgeslapen en beiden zijn we alweer 3 dagen aan het werk geweest, hoewel Bas gisteren en eergisteren 1,5 x gewerkt heeft met naast het werk overdag een avondtraining. Alweer bijna in het ritme 😉, maar wel terugkijkend op een serieus heerlijke vakantie. Hier nog zoals beloofd het blogje over ons laatste dagje in Hamburg 😁

Eenmaal aangekomen in Hamburg gaan we niet meer op pad uiteraard. Het is inmiddels 22:00, Bas heeft al een paar keer moeten vloeken om de auto goed achteruit in te parkeren in een parkeergarage naast een auto met 4 fietsen op een fietsendrager en aan de andere kant een betonnen muur. Dan ben je blij dat je sensoren en een camera hebt haha en daarna blij dat je op de kamer bent.

De meeste zooi kunnen we gelukkig in de auto laten, want we hebben geprobeerd efficiënt in te pakken voor deze terugreis. Je zou het niet zeggen als je de propvolle auto ziet (ik zou toch zeggen dat we een pak minder voeding, luiers, groentehapjes en andere zooi bij hebben, maar op de een of andere manier lijkt het even vol). Maar goed, we hoeven maar een paar kledingstukken te hebben voor dit laatste nachtje. Dat nachtje is in een Novotel op de 13e verdieping en prima vertoeven, met een ruime suite. De campingbedjes waren helaas allemaal uitgeleend (boehoeee, toch met meer slepen), maar inmiddels hebben we er wat handigheid mee gekregen en staat dat ding in een mum van tijd. Chillen op bed, Formule 1 café kijken en slapen maar.

De volgende ochtend laden we alle zooi weer in de auto, gaan naar de bakkerij aan de overkant voor ons ontbijt (ontbijt in het hotel was vol en dit is waarschijnlijk zelfs goedkoper EN lekkerder 😉 ) en pakken we de metro naar het centrum. Maar wist ik veel dat Hamburg zo’n grote stad was 🤷‍♀️🤯. Ik denk: ‘nou wat leuk en schattig, ze hebben hier ook een metrolijntje’. Nou, Berlijn was niets bij ;-). Ok vooruit, dat is misschien ook niet helemaal waar, maar ze hebben hier serieus veel mogelijkheden. En als je mij kent weet je dat ik de metro echt supervet vind. Ik ben dus alweer helemaal in mijn nopjes bij het bedenken dat ik kan uitzoeken waar we heen moetennn. Bas vindt dit soort dingen altijd een beetje chaotisch en er zijn natuurlijk ook 6 manieren om op dezelfde plek te komen. Het liefst zou ik de langste route pakken, om zoveel mogelijk over te stappen, om zoveel mogelijk stations te zien (ja, ik weet ook niet waar ik die rare afwijking vandaan heb haha), maar probeer toch maar de kortste route te kiezen (voor Bas’ bestwil). We hebben immers niet de hele dag, want we moeten ook nog 4 uur terugrijden (op die 4 uur kom ik later even terug).

We stappen uit bij een station en komen gelijk uit bij de haven met prachtige nostalgische boten. Het is een drukte van jewelste en we gaan op zoek naar de hoogtepunten van de stad. Het Elbphilharmonie, een concertzaal met een erg bijzondere bovenkant. Niet uit te leggen, ik laat de foto wel spreken. Nadien begrijp ik van papa dat de Hamburgers (het blijft een geweldige naam voor mensen uit Hamburg) nog heel lang belasting moeten betalen om het veel te duur uitgevallen gebouw te bekostigen.

We lopen verder langs het water en zien mooie historische gebouwen en bruggen. Het is een prima stad om te lopen, maar we hebben nog niet heel veel hoogtepunten gespot. We ontdekken dat Speicherstadt een hoogtepunt is waar 2 wateren bij elkaar komen en in het midden een restaurantje zit. Uiteraard zoeken we dat punt even op en maakt Bas wat foto’s terwijl Sam aardbei-kiwi wegslurpt.

Even verderop, net over het water terug, komen we langs het Chilehaus, dat perfect in een punt toeloopt. Het doet een beetje magisch aan, en het laat me wat aan Harry Potter denken op de een of andere manier.

Een van de hoogtepunten die we even later tegenkomen is de overgebleven toren en het restant van de Nikolaikerk, dat er erg indrukwekkend uit ziet. Het is de op 5 na hoogste kerktoren ter wereld en dat is te zien. Wij konden de toren ook al van heel verre afstand zien. Tijdens het bombardement op Hamburg door de geallieerden in de tweede wereldoorlog zijn hier heel veel mensen gestorven. Ter nagedachtenis aan deze mensen is het restant van de kerk in ere hersteld en kan nu ook het museum bezocht worden. Het is werkelijk een bijzondere plek om geweest te zijn.

Inmiddels is het alweer bijna 14:00 en dat was zo ongeveer de tijd dat we terug wilden gaan rijden naar huis. Echter, we willen het Rathaus nog bezoeken en we hebben ook net geconstateerd dat het niet 4 uur, maar 5 uur rijden naar huis is. Oeps. Tja, en als het dan toch al te laat is, nou ja, dan maakt het ook niet echt meer uit toch?! En dus gaan weer rustig op weg naar het Rathaus waar we midden in een demonstratie vallen van Falun Dafa: iets met orgaandonatie in China. We zijn op dit moment vooral blij dat we al foto’s gemaakt hebben van het raadhuis voor de hele menigte ervoor stond en gaan nog even op zoek naar een souveniertje.

Dit laatste lijkt mij een bijna onmogelijk opgave, omdat we nogal kritisch zijn op onze souvenirs (lees de blog over op de laatste dag nog even heen en weer naar Kopenhagen, omdat we daar misschien een winkel gevonden hebben die wat exclusiefs heeft). Ook hier willen we geen 20 in een dozijn-souveniertje en dus gaan we op pad. We zijn inmiddels toch al een half uur te laat vertrokken.

Wonder boven wonder vinden we in het eerste winkeltje waar we kijken een serieus leuk houtsnijwerkje van de skyline van Hamburg. Zit het toch nog een keertje mee met de tijd haha.

Enfin, terug naar de metro en vervolgens terug naar de auto: Sam er in en laatste zooi er in en op pad maar. De aankomsttijd zegt inmiddels 19:30, dus dat gaat al goed; want is nog zonder pauzes.

Halverwege stoppen we nog even om Q3 van de Formule 1 op Zandvoort te kijken (hij stond de hele reis al aan, maar als Bas rijdt moet ie toch een beetje op de weg letten haha). Sam is intussen alweer in een diepe rust als we richting diner gaan. Daar moeten we nog wat langer op wachten, omdat het parkeerbordje ‘La Place‘ aangaf, maar er overduidelijk geen La Place meer in Holten zat, waarna we even verder in Klarenbeek meer succes hebben. Lekker biefstukje en oerhammetje er in en weer door.

Uiteindelijk zijn we om 22:00 thuis en na het uitladen van de zooi, het in bed stoppen van de kleine vriend en het alvast draaien van een wasje gaan we uiteindelijk zelf ook lekker ons nestje in.

Dromend en terugdenkend aan een heerlijke vakantie. Wat hebben we genoten. En wat heeft Sam het goed gedaan. Uiteraard denk je vooraf even na van: ‘goh hoe zou het gaan met Sam’, maar het is echt super goed gegaan. We hebben heerlijk van Sam genoten, veel tijd met hem gehad en wat vinden we hem leuk 😍(van je eigen kind mag je dat zeggen toch 😉). Super blij en trots dat hij zo goed in ons ritme is meegegaan. En wij hebben zelf ook gewoon ontzettend van Denemarken genoten. Een heerlijk relax land om te zijn met een goede sfeer. Leuke dingen te doen en erg laagdrempelig. En nu weer: op, aan het werk.

En wat een geluk: over krap 1,5 maand staat onze volgende reis naar IJsland al op het programma. Iets om naar uit te kijken 😁

Share

One Reply to “Etappe Hamburg-Wouw [Hamburg, Duitsland]”

  1. Hoi Ine, ik heb weer met veel plezier je blog gelezen. Dat was een leuke vakantie!! Erg fijn dat Sam ook in zijn nopjes was, hij ziet er echt tevreden uit. Complimenten voor hoe je het allemaal doet en beschrijft. Groetjes, Lianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *